Een koelwerkbank aanschaffen? Hier moet je op letten

Als je een (horeca) keuken gaat inrichten dan is een koelwerkbank onmisbaar. Een keuken gebruik je namelijk elke dag en de hele dag. Het is dus een must om deze zo productief en efficiënt mogelijk in te richten. Onnodige passen zijn uit den boze, want je staat én loopt al de hele dag heen en weer. Als je gaat kijken naar koelwerkbanken dan heb je het wel over een investering, dus het is belangrijk dat je een bewuste keuze maakt en geen spijt krijgt van je aankoop. 

Kijk naar de bewegingen van het keukenpersoneel

De belangrijkste vraag is waar je de koelwerkbank voor gaat gebruiken. Welke producten wil je erin opslaan en welke bewegingen maakt het keukenpersoneel gedurende de dag? Loopt de kok wel 50x per dag naar de grote koelcel? Dan zou je daar een oplossing voor kunnen bedenken en kijken naar koelwerkbanken om dat loopje eruit te halen. 

Daarnaast is er vaak winst te halen uit de keuze tussen lades en deuren in de koelwerkbank. Op die manier kan je via een one hand principe gaan werken en levert dat meer efficiëntie op. Op die manier voorkom je ook dat er ongebruikte voorraad vernietigd moet worden en kan je sneller bij de al gemaakte mise-en-place producten. 

Ga voor een kwaliteit koelwerkbank

Er zijn heel wat koelwerkbanken op de markt, maar hou in je achterhoofd dat het een hele investering is. Het is zonde om dan voor mindere kwaliteit te gaan, juist omdat het je zo helpt in je productiviteit en efficiëntie. Een van de punten waar je op kan letten is een hout onderlijming in plaats van schuim. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat het werkblad kan gaan golven en is daardoor ook minder gevoelig voor deuken. 

Kies je voor statisch of geforceerd aangedreven koelwerkbank? 

Als je kijken gaat naar een koelwerkbank dan zijn er twee soorten koelingen te koop. Je kunt kiezen voor een statische en geluidsarme koeling die gebruik maakt van de natuurkundige wet van circulatie. Een goed product om in dit type koeling te bewaren zijn dranken. Producten die gevoelig zijn voor lichte temperatuurschommelingen zijn hiervoor minder geschikt. 

De andere keuze is een geforceerde aandrijving waarbij een ventilator koude lucht blaast. Dit is een goede keuze als je producten wil bewaren die een kritische bewaartemperatuur hebben of snel terug gekoeld moeten worden. De temperatuur wordt op die manier constant gehouden en het openen van de deur op lade heeft op die manier geen invloed. 

Built-in of remote koelmotor voor je koelwerkbank? 

Het belangrijkste verschil tussen een built-in of remote koelmotor is de plaatsing van de motor. Ga je voor een koelwerkbank met de motor aan de binnenkant of aan de buitenzijde? Aan de binnenzijde scheelt dat al snel ruimte die je mogelijk tekortkomt. Wel beperkt het de ruimte die je hebt om producten op te slaan, waardoor je capaciteit aan de binnenzijde verliest. De keuze tussen een remote koelmotor of een built-in is dus vooral praktisch of je aan de buitenkant genoeg ruimte hebt of dat je capaciteit aan de binnenzijde kan missen.