Georgische wijn bij barbecue

Georgië is een diamant in het hart van de Kaukasus, een onontdekte schatkamer en een van de oudste beschavingen ter wereld. En, er komen heerlijke wijnen vandaan. Want voor wijnliefhebbers is Georgië een paradijs. Georgië heeft eeuwenoude wijntradities. Het is een wijnland met diepe wortels. Er zijn 500 druivensoorten in Georgië en bovendien een geweldige bodem en klimaat, die samen unieke omstandigheden creëren voor de productie van Georgische wijnen.

Voor de gemiddelde wijnliefhebber is het land misschien minder bekend om zijn wijnproductie. Desalniettemin is de wijnbouw duizenden jaren terug te voeren. Met autochtone druivensoorten, traditionele productie en kleine, geconcentreerde wijngaarden verrijkt de wijn uit Georgië elke maaltijd. Erg geschikt dus ook als wijn bij een barbecue.

Georgische wijn is uniek

Vergeet de Cabernet , de Chardonnay , de Malbec . Hier vind je Saperavi , Rkatsiteli, Shavkapito, Kisi, Tavkveri, Khikhvi, Ojaleshi. De namen zijn bijna onuitspreekbaar, maar het resultaat is zeker zeer aangenaam.

Als je eenmaal Georgische wijnen bij een barbecue hebt geproefd, begrijp je waarom deze heerlijke, ongefilterde wijn zo populair is. Georgische wijn is sterker dan Europeanen en heeft een ander en onvergetelijk aroma. Veel wijnen worden niet gefilterd, bij sommige is het zelfs mogelijk om de gistingsresten op de bodem van de fles te zien. Dit hele proces heeft ook invloed op de kleur van de drank.

Een goed voorbeeld zijn amberkleurige wijnen (soms ten onrechte “sinaasappelwijnen” genoemd). Deze wijnen hebben een uniek karakter, stijl en kleur door een lange rijpingstijd in kaf en zaden in qvevri. Al deze componenten dragen bij aan de kleur en tannine structuur van de wijn , wat resulteert in een uitstekend fluweelzacht mondgevoel.

Kiezen uit verschillende soorten wijn bij een barbecue

Mocht je op zoek zijn voor een heerlijke wijn bij barbecue. Georgische wijnen zijn te vinden in verschillende merken rode en witte wijnen. In principe is Georgische wijn halfdroog of droog, omdat er geen kunstmatige suikers worden toegevoegd. Sommige soorten druiven zijn echter erg zoet, en sommige regio’s produceren ook natuurlijke halfdroge wijn. Dit maakt de wijn erg lekker voor bij een barbecue.

Alazani rode wijnen

De Alazani Valley-wijn, gemaakt van rode en witte druivensoorten is een lekkere wijn voor bij warme vleesgerechten en snacks. Het is een heerlijke middelzoette wijn met rijke kleuren, evenwichtig en smaakvol met een bouquet van rijpe kersen. Een echte wijn voor bij de barbecue dus, en ook erg populair bij veel consumenten en wordt geëxporteerd naar andere landen. Dus deze wijn is ook in Nederland te vinden.

Witte wijnen

Er is ook een witte versie van de Alazani Valley wijn. Deze wijn wordt gekenmerkt door bloemige en fruitige motieven, met een honingsmaak.

Een andere populaire Georgische witte wijn is een Cuvée Trio. Ook een heerlijke wijn van drie soorten witte druiven; Kisi, Khikhvi,Mtsvané, wat dit maakt tot een lekkere, gedurfde en tannine wijn, met een geur van bloemen en Citrus. Deze wijn past goed bij stukken groenten, gevogelte, zeevruchten en diverse desserts.

Overige lekkere Georgische wijnen

  • Tsinandali
  • Dit merk is bekend sinds 1886. Het is een droge witte wijn die gekoeld wordt geserveerd. Tsinandali kan perfect worden gecombineerd met gerechten zoals kip, steur, groenten, verschillende groentesalades, kruiden.
  • Kindzmarauli , dit is een roodgekleurde drank, met het karakteristieke aroma van rijpe kersen. De wijn is heerlijk bij gebakken vlees en tropisch fruit.
  • Khvanchkara . Deze donkere robijnrode, halfzoete drank heeft een harmonieuze smaak en een goed gevoeld aroma met subtiele frambozentonen.
  • Saperavi
  • Droge rode tafelwijn van dezelfde druivensoort. Is een geweldige wijn bij pittige gerechten.

En er zijn nog veel meer soorten Georgische wijnen te koop. Echter, worden niet alle wijnen geëxporteerd naar Nederland. Je zal daarom naar Georgië moeten gaan om de verschillende wijnen te kunnen proberen. Wij hopen je bij deze geholpen te hebben bij de zoektocht naar een lekkere wijn voor bij de barbecue.

Laat een reactie achter