Het is een traditie om wijn te drinken tijdens het koken. Lekkere frisse wijn om tijdens het bakken een sip van te nemen. Er zijn ook veel gerechten die met wijn bereid worden. Zo heb je de Risotto, stoofpotje, Kip marinades en veel BBQ gerechten. De Wijn trekt heerlijk in het vlees wat vaak een lekkere kruidige afdronk geeft. Een voordeel van koken met wijn is dat je per gerecht je wijn kunt uitzoeken. Zo heb je veel zware wijnen, lichte kruidige wijn of juist hele frisse wijnen. Het soort gerecht bepaalt de soort wijn. Wat vaak over het hoofd wordt gezien is de smaak van de saus. Een goede krachtige saus is de grondlegger van een goede smaak. Wanneer je te zware kruidige wijn in je stoofpot gebruikt dan wordt deze te krachtig van smaak. Een goede basis is daarom van enorm belang. Een goede chardonnay bijvoorbeeld is die erg fris is en droog smaakt maar een variant waarbij de tonen te vlak zijn, is vaak geen grondlegger voor een goede saus. De krachtige tonen bepalen de basi.
Leer doseren
Wanneer je aan de saus werkt moet je leren doseren. Vaak ben je te gretig en schenk je teveel bij waardoor het te nat wordt en het gaat spetteren. Draag daarom een leren schort zodat je beschermd bent tegen die vette druppels en daardoor je kleding vies wordt. Een aspect van koken is zorgen dat je zo weinig rotzooi of vies maakt. Een wat dikkere saus helpt daarbij omdat hoe dikker de saus, hoe minder het spettert. Zorg ook dat je doseert met kruiden. Vaak proef je en denk je dat het te flauw is maar als het je het gaat bereiden bak het dan een beetje op, doe dan de marina/saus erbij en laat het geheel dan een uur of twee staan. Dit zorgt ervoor dat het in het vlees trekt en het op smaak wordt gebracht. Bedankt voor het lezen en hopelijk hebben we je wat tips gegeven waar je wat aan hebt.