Port: veelzijdige zoete wijn uit Portugal

Als jij een wijnliefhebber bent, dan staat er vast ook een flesje port in je kast. Het is een ideale afsluiter van een heerlijk diner, in combinatie met een kaasplankje, stoofpeertjes of chocola. Als aperitief is het ook een populaire drank, in combinatie met meloen of een ander stukje fruit om de spijsvertering aan te wakkeren. Port is een wijnsoort die alleen in Portugal wordt gemaakt en die eigenlijk net zo verfijnd is als andere wijnsoorten. Lees hier meer over deze veelzijdige drank, over wat het precies is en welke soorten er zijn.

Wat is port?

Portwijn wordt alleen in Portugal geproduceerd en alleen port uit dat land mag ook zo genoemd worden. Het is anders dan standaard wijn, omdat het alcoholpercentage hoger is, namelijk 18% tot 20%. Portwijn wordt dan ook een versterkte wijn genoemd. De druiven die gebruikt worden, komen uit de Dourovallei. Als je wel eens in Portugal bent geweest, dan heb je vast de bekende quinta’s gezien, de terrasvormige wijngaarden waar dit land zo bekend om staat. Het verschil tussen portwijn en wijn is dat er tijdens de gisting brandewijn wordt toegevoegd. Dat stopt het proces, behoudt het suiker gehalte, verhoogt het alcoholpercentage en geeft portwijn de karakteristieke en zoete smaak.

Verschillende soorten portwijn

Als jij op zoek gaat naar een lekker flesje portwijn, dan zijn er een aantal soorten waaruit je kunt kiezen. Je keuze zal vooral persoonlijk zijn, maar is ook afhankelijk van de gelegenheid waarop de port gedronken gaat worden.

●        Ruby portwijn is waarschijnlijk de meest bekende soort. Je herkent het aan de dieprode kleur, waar het ook zijn naam aan overgehouden heeft. Ruby port wijn heeft een zoete fruitachtige smaak, te vergelijken met jam.

●        Een andere soort rode portwijn die je veel aan zult treffen is Tawny. Het onderscheidt zich in uiterlijk van Ruby portwijn omdat de kleur lichter is en de smaak karamelachtig. Dat komt doordat Tawny port drie tot zeven jaar wordt gerijpt en dat in houten vaten.

●        Witte- en rosé portwijnen bestaan ook. De witte variant herken je aan de kleur en aan het feit dat er bij de productie alleen witte druiven worden gebruikt. Rosé portwijn is een relatief nieuwe toevoeging, om het aantrekkelijker te maken onder jongeren.

●        Als laatste zijn er een aantal vintage portwijnen. Hiervoor betaal je aanzienlijk meer, maar daar staat een uitmuntend drankje tegenover. Vintage port wordt alleen gemaakt in de beste druif jaren en rijpt wel 10 tot 20 jaar in de fles.

Welke portwijn is het beste voor jou?

Als je nieuw bent in de wereld van port, dan kan het lastig zijn om een keuze te maken. Voor de authentieke ervaring neem je een rode portwijn. Ruby is altijd een goede keuze, omdat het betaalbaar en toegankelijk is. Wil je toch liever een wat meer speciale portwijn, dan kies je voor een Tawny. De echte portliefhebbers halen alleen hun vintage port wijn, besteld bij www.flesjewijn.com, uit de kast als er een hele belangrijke gebeurtenis is waar een glaasje op mag worden geheven.

Laat een reactie achter