Sous vide: Dit moet je erover weten

Ben je al bekend met sous vide? Dan ben je ongetwijfeld op zoek naar verschillende materialen die jou hierbij kunnen helpen. Als je er nog niet bekend mee bent, is het altijd goed om ook eerst meer informatie op te zoeken over dit onderwerp. Van hieruit kun je namelijk de benodigdheden aanschaffen bij een van de specialisten. Een van de specialisten waar je dan zeker moet gaan kijken is Souvy. Maar wat is sous vide nou precies en wat is er allemaal voor nodig? Onderstaande informatie helpt jou goed op weg, zodat je als echte chefkok aan de slag kunt gaan.

Sous vide voor een geleidelijke garing

Sous vide betekent ‘onder vacuüm’ en betekent dat je jouw gerechten gaat vacuümgaren. Hierbij worden de etenswaren vacuüm verpakt en in een waterbak gelegd. Er is een lage en constante temperatuur nodig om het eten goed te kunnen bereiden. Hierdoor wordt het namelijk gelijkmatig en geleidelijk gaar. Je kunt vrijwel alle gerechten op deze manier klaarmaken. Je hoeft je dus niet te beperken bij vlees en vis, maar maakt er zelfs jouw groenten, vruchten en desserts mee klaar. Uiteindelijk kun je mensen versteld laten staan van jouw kookkunsten en heb je het perfecte gerecht op tafel staan.

De basis benodigdheden

Er zijn verschillende dingen nodig om jouw gerechten sous vide klaar te gaan maken. Als eerste heb je namelijk een sous vide stick en een waterreservoir nodig. Je kunt hier ook een pan voor pakken, maar de waterbakken die bij deze bereiding horen doen het vaak beter. Ook kun je gaan voor een wateroven. Om alle etenswaren in te kunnen pakken moet je ook een vacuümmachine en vacuümzakken aanschaffen. Je hebt deze vanaf lage bedragen, waardoor je met ieder budget aan de slag kunt gaan met oefenen in de keuken.

Bespaar jezelf veel tijd in de keuken

Hiermee ben je er echter nog niet. Want waarom zou je eigenlijk op deze manier gaan koken? Het grootste voordeel van sous vide is dat je altijd een perfect gerecht maakt. Wanneer je zelf met pannen gaat werken, kan het immers zijn dat jouw vlees net iets te taai wordt. Dit is bij deze manier van koken verleden tijd. Ook ben je voorzien van gemakken. Je hoeft er niet heel de tijd bij te blijven staan, omdat het water het werk moet doen. Hiermee bespaar je jezelf dus ook veel tijd in de keuken en hoef je geen keukenprinses meer te zijn.

Het proces onder controle houden

Sous vide brengt daarom veel voordelen met zich mee. Wanneer je niet kunt koken en zeker de lastige gerechten normaal gesproken overslaat, kun je met deze bereidingswijze juist wel naar de lastige gerechten gaan kijken. Het gehele proces heb je namelijk onder controle. Ook kun je vanaf dit moment minder vet, kruidig en zout gaan koken. De gerechten worden dus ook nog eens gezonder. Doordat het proces geleidelijk gebeurt, behoud je ook meer vocht en smaak aan de etenswaar. Jouw kipfilet heeft ineens weer smaak, de groenten zien er goed uit en het is genieten.

Wil jij nou ook weten hoe je dit doet? Lees dan de blog van Sous vide – Souvy.nl.

Laat een reactie achter